TG Anonimisering

De LCRDM taakgroep Anonimisering heeft een generieke matrix opgesteld waarmee datastewards en onderzoeksondersteuners onderzoekers kunnen helpen om de juiste maatregelen te nemen voor veilig gebruik én bescherming van data over mensen in wetenschappelijk onderzoek.

Het template is gebaseerd op het Five Safes Framework, dat is aan te passen aan de context van de eigen instelling, faculteit en afdeling door rekening te houden met het lokaal geldende beleid, de lokale richtlijnen, infrastructuur en technische oplossingen.

De informatieve 'ansichtkaart' met een illustratie van schwantz.nl attendeert onderzoekers op de noodzaak contact op te nemen met de lokale privacy experts bij onderzoek met data over mensen.  

Team

Jessica Hrudey (VU; vz), Jan Lucas van der Ploeg (UMCG), Joan Schrijvers (WUR), Arnold Verhoeven (UM), Henk van den Hoogen (UM/liaison LCRDM adviesgroep), Marjolein Sijbers-Klaver (UMCU), Santosh Ilamparuthi (TUD), Toine Kuiper (TUe), Erik Tjong Kim Sang (eScience Center), Niek van Ulzen (HvA), Yvonne Drost (UMCG), Ingeborg Verheul (LCRDM).

Oorspronkelijke pitch