Nieuws

 • Nieuwe infographic: Virtuele Onderzoeksomgevingen

  08 november 2019

  ​De LCRDM Taakgroep 'Research Workspace' heeft een infographic ontwikkeld die te gebruiken is in gesprekken met bestuurders, beleidsmakers of onderzoekers, als hulpmiddel bij de verkenning van de waarden van Virtual Research Environments (VRE).

  tekening van mensen rondom beeldscherm
 • Masterclass en Netwerkdag terugblik

  07 november 2019

  De gecombineerde SURF Research Support masterclass en LCRDM Netwerkdag pakte uit als een zeer geslaagd evenement dat werd bijgewoond door ruim 180 mensen. Thema was dit jaar: Open Science en FAIR. Hoe doe je dat?

 • In de pers

  15 oktober 2019

  Het Datasteward-rapport van de LCRDM taakgroep vindt nog steeds een nieuw publiek.

  afbeelding voorzijde IP vakblad oktober 2019
 • Blog: Open Science en privacyrisico's

  26 september 2019

  Lees de nieuwe LCRDM blogbijdrage, ditmaal van Jasper de Groot (UU) over risico's bij open science: "we should think carefully about what we share with whom."

 • Herziene datum "Voer voor Psychologen"

  26 september 2019

  De datum voor de DANS / LCRDM bijeenkomst voor onderzoekers in de psychologie, met tools, tips en tricks op het gebied Research Data Management en het delen van data, is definitief vastgesteld op 24 maart 2020. 

 • 26 November: Erfgoed en wetenschap

  13 september 2019

  Digitalisering werkt door in alle sectoren van de maatschappij. In de Week van het digitale erfgoed (eind november) organiseren LCRDM en het Netwerk Digitaal Erfgoed op 26 november in de Universiteitsbibliotheek Leiden een bijeenkomst om samenwerking tussen erfgoed en wetenschap nader te verkennen.

  foto van twee oudere vrouwen in gesprek op bank met rolluik op achtergrond
 • Essentials 4 Data Support: een update

  19 augustus 2019

  De afgelopen 5 jaar heeft Research Data Netherlands (RDNL) de cursus ‘Essentials 4 Data Support’ aangeboden, een inleidende cursus voor degenen die onderzoekers (willen) ondersteunen bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksgegevens. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen snel gegaan. De zomerstop van 2019 is gebruikt om de cursus Essentials 4 Data Support aan te passen. Het streven is om alles klaar te krijgen voordat de volgende cursus begint op 10 oktober. Registratie is nog open.

  Afbeelding van RDNL logo
 • Netwerkdag: 29 oktober

  18 juli 2019

  SURF & LCRDM research support en netwerkdag

  De masterclass Research Support wordt dit jaar gecombineerd met de LCRDM pool van experts-netwerkdag. Het thema is: Open Science & FAIR, hoe doe je dat?

  29 oktober 2019, 9-17 uur, Openbare Bibliotheek Amsterdam

  Programma en aanmelding ...

  afbeelding van save the date met lachende gezichten
 • Voer voor psychologen | Herziene datum

  18 juli 2019

  Op 24 maart 2020 [herziene datum] organiseren DANS en LCRDM ‘Voer voor psychologen’, een event speciaal voor onderzoekers in de psychologie, met tools, tips en tricks op het gebied Research Data Management en het delen van data. De middag bestaat uit een plenair gedeelte en een aantal workshops met onderwerpen zoals FAIR-data, Data Management Plannen, datatags, pseudonimisering en data delen.

  Afbeelding van gesneden en uitgespreide groentes
 • Lees de blog over Ethiek, AVG en RDM

  17 juni 2019

  Lees de nieuwste blog met verslag en presentaties van de studiedag over ethiek, AVG en RDM. De reden achter deze dag was dat de commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Decanen Sociale Wetenschappen (DSW), en in het bijzonder Peter van der Heijden (UU), signaleerde dat er momenteel bij verschillende universiteiten binnen de sociale wetenschappen gewerkt wordt aan een samenhangende implementatie en uitvoering van ethiek en datamanagement binnen het bredere kader van de AVG. 

  De studiedag droeg bij aan landelijke afstemming en leidde tot een lijstje met actiepunten op het gebied van ethiek, AVG en RDM om gezamenlijk, op landelijk niveau, mee aan de slag te gaan.

  Naar de blog

  afbeelding van laptop en meerdere handen