xHandreikingen: Infrastructuur
Een virtuele omgeving op maat

Een virtual research environment (VRE) is een virtuele werkomgeving voor onderzoekers. De LCRDM Taakgroep Research Workspace heeft een infographic ontwikkeld die te gebruiken is in gesprekken met bestuurders, beleidsmakers of onderzoekers, als hulpmiddel bij de verkenning van de waarden van VRE's.
Begrippenlijst

Het is van belang dat interpretaties van begrippen niet te zeer uiteenlopen in de communicatie rondom research data management.
Begrippenlijst Glossary
De LCRDM werkgroep Faciliteiten en Datainfrastructuur (2016-2017) heeft een lijst van begrippen aangelegd, in eerste instantie zoals deze door de werkgroepen van het LCRDM worden gehanteerd.
In deze glossary is de begrippenlijst van Data4Lifesciences opgenomen, een project van de NFU. De lijst wordt door de taakgroepen aangevuld waar nodig.
De begrippenlijst heeft de vorm van een wiki en is een levend document. Iedereen kan er een bijdrage schrijven.
Begrippenlijst Glossary
Poster: voorbeeld met AVG

Een voorbeeld van een uitwerking die gebruik maakt van het LCRDM framework, een uitwerking van wat er bij de inrichting van de workflow komt kijken om te kunnen garanderen dat er wordt voldaan aan de AVG:
Dienstencatalogus (PoC)

De dienstencatalogus is een 'proof of concept' gebaseerd op de Leidse Dienstencatalogus (anno 2017) die door de voormalige LCRDM werkgroep 'Faciliteiten en Datainfrastructuur' is bewerkt.
De Universiteit Leiden werkt inmiddels aan een doorontwikkeling van de catalogus voor intern gebruik.
Catalogus (met toelichting)
Documenten: Framework

Er is een onderscheid tussen het LCRDM Referentie-architectuur framework en de LCRDM referentie-architectuur zelf.
Onderstaande knop leidt naar het template dat is gebruikt om aan de hand van use cases op zoek te gaan naar de common denominators als inhoud voor de referentie-architectuur.
Vernieuwde HORA
SURF Nieuws 03 oktober 2019: HORA verbeterd voor het onderzoeksveld
Poster: Federatieve samenwerking

Een visuele neerslag van hoe federatieve samenwerking door alle architectuurlagen heen gaat:
Essentials-cursus
Eigen bijdrage
Op het LCRDM-wikiplatform kun je eigen handreikingen toevoegen en ervaringen beschrijven.
Let ook op eventuele pitches voor kortlopende taakgroepen; je bijdrage in het kader van je eigen werkzaamheden wordt zeer op prijs gesteld. Meld je daartoe alvast aan voor de pool van experts.