Accelerate Open Science

Initiatieven bevorderen

afbeelding van groep zittende mensen

Het NPOS-project "Accelerate Open Science: bevordering van initiatieven ter bevordering van Open Science in Nederland" begon op 1 september 2019, voorlopig voor de duur van één jaar. Het verbindt de verschillende Nederlandse Open Science-initiatieven en stakeholders die in hun werk informatie en ondersteuning bieden aan onderzoekers.

De beoogde resultaten van het project zijn:

· Verbetering van de vindbaarheid van informatie over Open Science door de volgende websites op een efficiënte manier met elkaar te verbinden: openscience.nl; openaccess.nl; research-software.nl; auteursrechten.nl;

· Op grote schaal gedeelde en duidelijke richtlijnen over onderwerpen zoals 'Open Access', 'FAIR data' en 'PlanS';

· Breed gedeelde voorbeelden van bewezen concepten op het gebied van het informeren en ondersteunen van onderzoekers;

· Best practices verzamelen en delen voor onderzoekers die Open Science in praktijk brengen;

· Hulp bij het organiseren van Open Science-bijeenkomsten, cafés en andere interactieve sessies op lokaal niveau.

Het projectteam

foto van handen bij laptop

Loek Brinkman, oprichter en communitymanager bij Open Science Community Utrecht, docent aan de Universiteit Utrecht, Faculteit der Sociale Wetenschappen; de verbindingspersoon met het Dutch Network of Open Science Communities;

Melanie Imming, Community Manager Open Science bij SURF en eigenaar van immingimpact.eu, betrokken bij verschillende initiatieven over onderwerpen zoals FAIR data, datastewardship, open science engagement en digitaal cultureel erfgoed;

Carlos Martinez-Ortiz, Community Manager Nederland eScience Center, betrokken bij softwareduurzaamheid, FAIR-software en  ontwikkeling van best practices voor de ontwikkeling van open wetenschappelijke software.

Jeroen Sondervan, projectleider Open Access Universiteit Utrecht, lid van de redactie van openaccess.nl, de Open Access-werkgroep van de UKB en lid van de Knowledge Exchange OA expertgroep;

Anke Versteeg, coördinator beleid en relaties TU Delft Library, uitvoerend secretaris TUD Open Science Program; verbindingspersoon met UKB en LCRDM wat betreft RDM en FAIR Data.

Bovendien zal een brede groep mensen, zowel ondersteunend personeel als onderzoekers, zich voegen bij het project om gezamenlijk aan specifieke onderwerpen te werken. Dit gebeurt bijvoorbeeld in sprints voor specifieke onderwerpen. Meer info over het project is te vinden op de website accelerateopenscience.nl.

In contact

handen die elkaar vasthouden

Als je wilt samenwerken aan specifieke onderwerpen, of als je ideeën hebt om aan te werken, kun je het team bereiken via info@accelerateopenscience.nl.

Als je alleen de projectactiviteiten in de gaten wilt houden, zijn er andere mogelijkheden om contact te houden: 

· Volg de hashtag #accelerateopenscience

· Abonneer je op (e-mail) updates van het nieuwsgedeelte van de website www.accelerateopenscience.nl door je e-mail adres in te vullen onderaan genoemde website ('Get updates via email')

· Meld je aan voor de os mailing list